Arif Ključanin – TO

T o

To mu se prvo pojavilo iza desnog uha, tamo gdje se uvijek po navici češe kad je u kakvoj nedoumici. Opipavao je to kao sasvim malu oteklinu, a opet nekako dovoljno veliku da ga smeta, jer Munib Prka se u zadnje vrijeme često češao iza desnog uha. Prvih dan/dva nije obraćao neku osobitu pozornost. Sjetio bi se toga tek kad bi se počešao jer to bijaše izraslo baš na putanji prstiju. A onda, tko će ga znati zašto, tome je počeo posvećivati sve više i više pažnje. Ujutro, nakon brijanja, pokušavao je u ogledalu vidjeti kako to izgleda. Desnom je rukom savijao ušnu školjku  koliko god je mogao i okretao je glavu prema ogledalu, ali to je uvijek nekako ostajalo izvan vidnog polja. Nakon nekoliko dana vrat mu se od silnog istezanja ukočio, a pokreti pa i oni najmanji bijahu toliko bolni da je morao početi uzimati voltaren tablete. Onda je pokušao sa dva ogledala. Lijevom bi rukom savio ušnu školjku, a desnom je stavio ogledalo iza otekline. Jedino što je mogao primjetiti bijahu sjede vlasi. Nije ni znao da je već toliko osijedio.Onda je odlučio da taj dio kose iza uha ošiša.

Makaze su u njegovoj kući već godinama bile uzrokom ozbiljnih rasprava i svađa. Na njegovoj tajnoj listi važnih razloga za rastavu bile su pri samom vrhu, odmah iza njenog odvratnog načina istiskivanja paste za zube  sa sredine tube i iza puštanja vode da teče dok bi ona dugo kružnim pokretima mekanom četkicom, masirala svoje zubno meso.

Bilo je dovoljno da se samo spomene riječ “makaze” i on bi postajao nervozan i razdražljiv. Jer već godinama, kad god bi trebao makaze; da odsječe končić koji mu je virio iz šava hlača, da odreže tiket za nagradnu igru iz novina ili komadić selotejpa, da podšiša brkove ili da odreže dlake iz nosa koje mu u braku počeše rasti, nikad ih nije mogao naći. Nikada! Bezazleno i učtivo pitanje: “Draga, znaš li gdje su makaze?”, preraslo je vrlo brzo u zajedljiva podbadanja, psovke i vrijeđanja. Nakon njegovog rezanja noktiju, kraćenja brkova ili rezanja bilo čega,  u kući se nije pričalo danima. A zbilja je sve pokušao. Odredio je mjesto gdje se makaze moraju držati da svatko i u svakom trenutku zna gdje su. To je, jasno, bilo zadnje mjesto gdje je makaze mogao pronaći. Zatim je kupio svakom svoje makaze; ženi, djeci i sebi. “Za nekoliko dana”- žalio mi se-”ne bi ih našao da si roda!”.  Onda je kupio različite tipove makaza. Za papir: nekoliko komada svih veličina; svakom svoje za nokte na rukama i nogama, jer od njegovih nokata sa nožnih palaca mogao je praviti trzalice za kontrabas; zatim ženi za podrezivanje lokni i još krojačke, mada nikad nije šivala, i konačno sebi za brkove i dlake iz nosa. I opet sva isto. Za popizditi!

Dok je išao kod susjeda po makaze činilo mu se da on otkako je u braku ništa drugo i ne radi nego samo kupuje makaze.

Sa malim osjećajem krivnje ušao je u kupatilo, iza njega u susjedovom stanu ostala je mučna atmosfera nakon bujice psovki i prebacivanja, a mali Mirza i Bilal su dobili po plesku i trljali su lica nijemo ga gledajući na odlasku. No, bio je nestrpljiv da vidi kako to izgleda. Zavrnuo je uho i pažljivo, koliko mu je to bol u vratu dozvoljavala, savio glavu nad umivaonik, a onda vrhovima makaza zasječe sjede pramenove. Zbog neobičnog kuta gledanja, a nešto i zbog zrcalnog efekta koji poput politike sve obrće naopako,  odrezao je veću površinu nego je trebalo. U kosi iza uha zjapila je praznina  površine dlana, ali vidjeti nije mogao ništa. To je bilo ispod kože i mogao ga je samo opipati. Međutim, vidio je vrlo jasno da će nešto morati napraviti sa kosom jer je ošišana površina iza uha ružno zjapila na glavi. U hodniku je obukao cipele i žurno se stepenicama spustio na ulicu jer bilo je već skoro sedam sati popodne i plašio se da će frizer zatvoriti radnju  koja je  bila u istoj zgradi. Ne samo da frizer nije bio ni blizu zatvaranja nego je radnja bila puna kao šipak, pa je morao  čekati skoro sat i pol na rad pod reflektorima znatiželjnih očiju.  Frizer je pokušao doista sve da nekako ošišanu prazninu uklopi u kakvu takvu frizuru. Na kraju je morao ošišati cijelu glavu do kože. Gledajući se u ogledalu, Munibu se činilo da su mu u braku nekako i uši narasle. Plačajući nije odgovorio na frizerovo pitanje što mu se to desilo.

Kad je ušao u stan žena je samo razrogačila oči od čuđenja, jer od maloprije nisu  pričali. Malo kasnije suzdržano se počela smijati, a onda otvoreno i grohotom sve dok nije otišla u krevet. Tad joj se smjeh, iz nekon razloga, pretvorio u tihi plač. Slušajući je kako jeca u mraku odlučio je u jutro otići liječniku.

Kad se ujutro počešao po glavi u nedoumici da li da ženu upita  ima li opeglanu košulju, primijeti je da je to nestalo. Otrčao je u kupatilo, zavrno uho i pipao ali  opipati nije mogao ništa. Pomalo razočaran stao je pod tuš i dugo se polijevao vrućom vodom. Nešto kasnije, dok se brisao ručnikom dole oko prepona osjeti nešto neuobičajeno pod rukom. Opipa malo bolje. To mu se sad pojavilo odmah malo iznad desnog jajeta. Sasvim je jasno mogao osjetiti tvrdu grudicu ispod kože, ali kako je runjav ko majmun ništa nije mogao vidjeti od dlaka. Začudo, ispod ogledala na onom istom mjestu gdje ih je ostavio još sinoć, stajale su komšijine makaze i on ne razmišljajući ni časa ošiša i donje dlake do kože. Čak je obrijao ono mjesto iznad  kvržice. Na koži se nije vidjela nikakva promjena i  odluči ipak posjetiti liječnika.

Kad je ušao u čekaonicu poslije devet, bila je tolika gužva da je jedva mogao naći mjesta za jednu cipelu.  Oko podne se gužva malo razišla i on čak uhvati mjesto na drvenoj klupi ispod prozora. Oko dva, stisla ga mala nužda i on izađe u zahod, i petljajući  oko svega tamo dole primijeti da se to opet izgubilo. Nevjerujući sam sebi skinuo je hlače do koljena i dobro se ispipao svuda pred još trojicom začuđenih muškaraca koji se bijahu zatekli oko pisoara. Nije se vračao u čekaonicu, nego se pomalo zbunjen vrati  kući.

Djeca se tek bijahu vratila iz škole i gledala su ga, onako ošišanog do kože, razrogačenih očiju. Šutke je otišao u kupatilo da se osvježi i opere ruke. Kao u stuporu dugo je sapunao ruke ispod jakog mlaza vode. Zatim se sagne i umi lice ali osjeti to ispod nosa, bas na sredini, odmah iznad usnice.”Nevjerojatno!”- pomislio je vidjevši makaze na istom mjestu. Nakon što je ošišao brkove, namaza taj dio pjenom za brijanje i pažljivo ih obrije prvi put nakon više od dvadeset godina. Bez kose i brkova, na glavi su mu se jasno isticale uši koje su mu se činile strašno velike. Kvržicu ispod nosa  mogao je opipati i vrhom jezika iznutra. Tu ispred ogledala zatekla ga je žena kako sa jezikom  ispučuje  gornju obrijanu usnu i pritišće je kažiprstom desne ruke. Iza nje u pozadini vidjele su se uplašene oči djece. “Vidi to!”- pokušao joj je objasniti pokazujući kažiprstom ispod nosa, ali ona šutke zgrli djecu i ode pred televiziju.

Nije se tu imalo što više pričati. Šutke su pojeli večeru i odgledali nekakvu brazilsku seriju. Svako na svojoj strani kreveta dugo su buljili u tami.

Pred zoru probudi ga jak svrbež iznad desnog oka. To se sad pojavilo u desnoj obrvi. Polako ode do kupatila. Makaze su još uvijek bile na starom mjestu, i njemu se  učini da stvari u ovoj kući ipak idu ka nekom normalnom stanju. Ošišao je i obrijao desnu obrvu. Kao i ranije na koži se ništa nije primjećivalo. Vratio se u krevet. Žena se u snu okrene i duboko uzdahne. Preplavi ga osjećaj nježnosti i sućuti prema njoj. Toliko su toga skupa prodeverali; postanarstvo u onom podrumu na Koševu, pa granate, glad, zime i sva ona poniženja humanitarnih pomoći. Dva put je rodila pod zemljom. Oči mu se napune suzama i on je nježno pomilova po glavi. Odjednom, pod rukom osjeti malu kvržicu. To se pojavilo i na njenoj glavi! Za trenutak ga obuze panika, a onda tiho kao pauk ode do kupatila. Makaze i dalje na svom mjestu, zračile su pozitivnom normalnom energijom i on ih pokupi, gotovo sa strahopoštovanjem. Pažljivo se uspne na krevet i lagano u mraku počne rezati njenu dugu kosu u tankim pramenovima i bacati je širokim zamasima svuda oko sebe. To je, naprosto, bilo jače od njega.

Advertisements

One thought on “Arif Ključanin – TO

  1. Povratni ping: Arif Ključanin – TO  – GOOD PPL NET

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s