Anto Zirdum – PRVA ANTOLOGIJICA BH SF-A

POGLED U BUDUĆNOST

Bosna i Hercegovina je zemlja puna čuda, čudesa, čudovišta i čuđenja. Začudo dogodilo se još jedno čudnovato izdanje a to je prva ANTOLOGIJA BH NAUČNO FANTASTIČNE PRIČE. U takvo čudo malo tko je mogao vjerovati, ali Adnadin Jašarević, rodonačelnik naše epske fantastike, budući je najupućeniji u stanje i stvaralaštvo u okviru ovog književnog žanra, pokazao je dokazao da i u ovoj Zemlji ima poklonika ovoga žanra. Antologije su u pravilu debele knjige, ali POGLED U BUDUĆNOST je antologija od  80 stranica. U njoj možete pronaći 13 priča od isto toliko autora.

Jašarević je, slično kao Žarko Milenić, priređivač antologije hrvatske znanstveno fantastične priče u kojoj ima 23 priče i isto toliko autora, pravio antologijicu priča, a ne antologiju autora. Tako se zapravo i skupilo 13 priča, jer tu su se pojavili i autori koji su napisali tek  jednu ili dvije SF priče, kao i autori koji su više prisutni u žanru.

Sve priče i autori, osim Esada Jakupovića, onodobnog urednika časopisa Galaksija, su iz razdoblja od 1996. do 2006. godine, a svi su objavljivali svoje urateke u zeničkom almanahu za epsku i znanstvenu fantastiku PROMETEJ, kojega je urednik spomenuti Adnadin Jašarević i sarajevskog informatičkog magazina INFO u kojemu ima podlistak posvećen znanstvenoj fantastici, kojega uređuje Dragiša Marek, jedan od autor zastupljenih u ovoj antologijici.

Jašarević se oslonio na ova dva izvora, te nije ni tragao za autorima iz ranijeg razdoblja, a ima ih.  Majo Topolovac napisao je dva SF romana za djecu.. Žarko Milenić iz Brčkog, pisao je SF priče prije rata, a nedavno se pojavio i Zoran Oroz iz Fojnice, koji od prije nekoliko godina živi u Hrvatskoj.  Sigurno ima još autora koji su sporadično napisali znanstveno-fantastičnu priču, no, to Jašarevićev poduhvat nimalo ne umanjuje, jer je funkcija ove antologijice upravo da skrene pozornost da se u ovoj Zemlji polako razvija jedan suvremeni senzibilitet i svijest da se u kozmos ide letjelicama a ne na metli, i da ima ljudi koji su se od mračne prošlosti okrenuli mogućim vizijama budućnosti.

Zanimljivo je da u ovoj antologiji više od polovice priča zadovoljava više od minimuma estetskih a i drugih kriterija po kojima se vrednuju ove  priče, i da zapravo tu nema izrazitog promašaja, što se u prvi mah moglo očekivati.

Zbog toga više nije nikakvo čudo da je u Zenici 30.3 i 1.4. 2007. godine održana prva bosanskohercegovačka konvencija ljubitelja znanstvene fantastike.

Advertisements

One thought on “Anto Zirdum – PRVA ANTOLOGIJICA BH SF-A

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s