Dragan Mučibabić – ANTO ZIRDUM U KRATKOJ POVIJETI BH SF-a

Anto Zirdum u kratkoj povijest bh sf-a

Ako znanstvenu fantastiku kao književni žanr promatramo u užem smislu, bez fantasy literature, bajki, basni, horror i sličnih žanrova koji gravitiraju SF-u, onda njezino utemeljenje počinje zapravo od doba pronalaska mikroskopa 1590. ili teleskopa 1608. Odmah iza toga imamo Galileov izvještaj o promatranju neba (1609.) a Kepler od 1609.-19. proučava kretanje planeta. Tomaso Campanela 1623. piše utopijski roman GRAD SUNCA, Frencis Backon 1627. piše NOVA ATLANTIS…. Mnogo se toga dogodilo do izuma parnog stroja 1765. i balona na topli zrak 1783.  Dalton postavlja teoriju atoma 1802., a te godine se pojavljuje Marvellous Magazine – prvi časopis za natprirodnu” beletristiku, (naravno izašla su samo četiri broja).

Očigledno je razumijevanje znanstvene fantastike i njezina povijest u tjesnoj vezi sa shvaćanjem osnovnih komponenti prostora i vremena koje se razvojem ljudskog roda i izgradnjom civilizacije neprekidno dopunjavao. Prelomnica se događa u doba renesanse , a SF kao književna vrsta i reakcija mašte na sve brže promjene u društvu javlja se u 19. stoljeću. Treba zapaziti da se prvi sf časopis javio 1802. a prvi časopis za naučnu i herojsku fantastiku u BIH  PROMETEJ pojavio se 200 godina poslije.

Ovaj kratki kroki o povijesti znanstvene fantastike, odnosno pretpostavki za njezino nastajanje, ubacio sam u ovu večerašnju priču upravo da skrenem pozornost na to koliko se na ovim prostorima kasni, zakašnjeva, zaostaje, zadocnjuje, kako god hoćete, u tom reagiranju mašte i percepcipiranju našega tehničko-tehnološki brzonapredujućeg svijeta i njegovih reperkusija na biće Čovjeka. A kada, ma i nevoljko priznamo, da ipak kaskamo, onda će mo, ako već nećemo odavati priznanje, makar nekako ozbiljnije sagledati pojavnost ante zirduma na bosanskohercegovačkim i širim književnim obzorima.

Naime, bosanskohercegovačko podneblje iznjedrilo je i prije Ante Zirduma autore sf literature uvjetno rečeno. Ante Neimarević je pisac rodom iz Guče Gore, a između dva svijetska rata pisao je humoristično-satirične fanatzogorije, a njegovi sinovi su negdje 1967. objavili (posthumno) njegov roman PROPAST SVIJETA u Karlovcu. Nekoliko je romana ovoga ili sličnih naziva izišlo u prvim decenijama 20. stoljeća, a Neimarević je zapravo napravio parodiju na temu posjete izvanzemaljaca na našim prostorima. Esad Jakupovič je čovjek naših prostora, ali on je kao urednik GALAKSIJE djelovao u Beogradu. Negdje 1984. Godine Majo Topalović je napisao dječiji roman u SF štihu, ali tek s pojavom knjige JAHAČI SVJETLOSTI Ante Zirduma 1996. godine možemo govoriti o produciranju domaće znanstveno fantastične literature, odnosno sf pripovijetke kao najtipičnije forme u ovom književnom žanru.

Ima istine u tome da se prvi mačići bacaju u vodu. Tako je i Zirdum, bacio svoju prvu, a i drugu knjigu u zaborav i okrenuo se dugoj formi, romanopisanju u okviru tzv. Glavnih književnih tijekova i žanrova. U ovih desetak godina objavio je desetak priča ili pak ulomaka iz svojih još neobjavljenih romana, tek toliko da zadovolji sjećanje na svoju prvu ljubav u literaturi. Objavio je isto tako desetak fantasy priča, počeo prodirati u sfere mitologije i bilo je za očekivati da bi se mogao pojaviti sa ili fantazi romanom ili zbirkom pripovijedki. No, on se ove godine javio sabirući svoje znanstvenofantastične priče i to ne baš sve, a opet poseže za nečim što je radio i ranije. Objavljuje i neke stare priče. On iz prve knjige objavljuje tri pripovijetke. Jednu je skratio za duplo, drugu je još više reducirao, a jednu je samo malo skratio i dotjerao. Ovo skraćivanje više je demonstriranje onoga što on u pisanju zagovara a o čemu smo nedavno, po izlasku njegove prethodne knjige govorili kao o manifestu redukcionalizma. Ostalih sedam priča su doista nove a dvije od njih nisu ni u kojem obliku nikada objavljene.

Možda će nekome djelovati da ja zamjeram Zirdumu što prepisuje sam sebe, odnosno što obajavljuje jednu priču više puta (već kola anegdota da se nitko s jednom pričom nije pojavio na više mjesta) ali ja želim reći da je to čovjek koji svoju literaturu stalno promišlja i  stalno traži načina da to što je rekao, rekne drugačije i bolje. On naprosto ne vjeruje da prozno djelo može biti besprijekorno završeno, on to od proznog djela niti ne očekuje niti pak zamjeri nekome zbog toga.

JA nisam stručnjak za znanstvenu fantastiku kao urednik Adnadin Jašarević i recenzent i Žarko Milenić tako da ne bi ulazio u analizu tema i dilema kojima se Zirdum bavi, ali neosporno je on značajna figura u kratkoj povijesti bosanskohercegovačkoh SF-a. A svoj prikaz završit ču stihovima:

Pisac

 

Olako je shvatio sf

Stvarao novi svijet

Umjetnosti mogućeg

Sve između korica

Nove knjige

Je lako desivo

Kao i on

(izlaganje na promociji knjige RADMAN’S SYNDROME)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s