Anto Zirdum – Uz NEDOVRŠIVI SVIJET Adnadina Jašarevića

SANJAČ NA DUGE STAZE

Nije toliko čest slučaj da netko izmašta svoj svijet nastavljajući sanjati snove koje su započeli drugi sanjači. Zapravo, nije to ni toliko rijedak slučaj, samo što se rijetko javljaju autori koji su potpuno svjesni i koji ne kriju sanjače čije snove su nastavili sanjati, a Adnadin Jašarević je svoje predšasnike učinio likovima svoga djela, prvog romana epske fantastike u Bosni i Hercegovini. Adnadin je zapravo izmaštao jedan međusvijet, a njegova bajka izvan klasičnog obrasca, prožeta je široko zastupljenom ekološkom sviješću. Iz slijedeće rečenice «…nečist je lila niz padine šireći ludilo među travama i pticama, odbacujući oblik boju i glas…» ( takvih je mnogo u njegovom romanu), možete vidjeti kako su problemi ekologije inkorporirani u njegovim međusvjetovima, paralelnim svjetovima, nadsvjetovime, podsvjetovima koje on jednom riječju naziva nedovršeni svijet.

Glavni lik njegova romana je dječak Morin, sanjač, rijetko biće koje zapravo nije svjesno svoga značaja za opstanak nedovršenog svijeta. Usudio bih se reći da je Morin autorov Alter ego, koji sebe pokušava dovesti u vezu sa sanjačima prije sebe. Budući su snovi zavodljivi poput obećanja i znaju biti opasni, odnosno da sanjaču mogu postati neprijatelji, odani prijatelji, oni koji brinu da svijet ne ostane bez sanjača, dječaka vode Velikom Meštru, koji sanjača treba obučiti, odnosno uputiti kako da nađe odgovor u svome srcu da mu se snovi ne otmu i ne okrenu na zlo.

Morin i družina bježe od mora i mornika, i svih mogućih zlokota iz tmine, da bi svoj put završili kod Jezera srca. Jašarević ih sve do jezera vješto vodi raznim međusvjetovima, ali na samom kraju, kada sam očekivao nešto kao hapy end, Adnadin tek pušta da Morinova družina zaspe (ulovila ih u mrežu uspavanka ovih brjegova oko Jezera srca) a Morin naprosto zakorači u tešku i hladnu vodu gdje ga valovi stegnu. Na površini ne osta nikakva traga. Tamo negdje u nesagledivim dubinama sreo se sa svojom sjenkom, svojim bešćutnim odrazom, što ga je od malena mamio…. Mislim da je u ovoj posljednjoj rečenici Adnadin mogao biti uvjerljiviji, jer nije nimalo jasno što je to bešćutni odraz, odnosno ako postoji bešćutni kakav je to onda ćutni odraz. Ja sam naprosto očekivao da će, ako već knjiga, ili prvi dio triologije, kako je to u prvom izdanju najavljivano, završiti njegovim dolaskom na put srca…

Ovaj i ovakav, po meni neuvjerljiv završetak jedne izvrsne knjige, prije svega vrsnoćom terminologije kojom se opisuje izmaštani svijet, poetičnošću rečenica, stavlja pred mene retoričko pitanje: hoće li se Adnadin Jašarević izgubiti u lošem sjećanju TEKZAPOČETOG svijeta naše SF&F literature ili će biti naš prvi veliki sanjač?

Budući se ne mogu identificirati ni sa velikim sanjačima, ni sa velikim meštrom, ja sam ovdje tek dobronamjerni demistificirajući kritičar, a budući Tolkin i King meni nisu literarni uzori, Kinga sam čitao malo, a Tolkina (osim Hobita) vrlo površno, možda ja i nisam najkompetentniji da sudim o Nedovršenosti nedovršenog svijeta. Tek, uživao sam čitajući epsku fantastiku Adnadina Jašarevića, oduševljavao se nekim višeslojnim izmaštanim situacijama, ali ostajem pri tome da ovo djelo treba ili dovršiti ili nastaviti.

Ne treba biti samo ljubitelj žanra fantastike da bi sa zadovoljstvom iščitali Jašarevićevu knjigu, naročito pred spavanje, jer ona blagotvorno djeluje na naše snove. Naprosto, kako to lijepo zaključuje Senad Duran, treba biti vjerni poklonik moćnog duha književnosti koja je svijet nad svjetovima. Pored ovog uspjelog književnog ostvarenja možemo sagledati moguću sudbinu mnogobrojnih ovovremenih knjiga olako uronjenih u ustajalu vodu plitkih realističkih bunara kojima se može desiti da nikada ne polete na leđima vremena u ovom nedovršenom svijetu naše književnosti…

Advertisements

One thought on “Anto Zirdum – Uz NEDOVRŠIVI SVIJET Adnadina Jašarevića

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s