Anto Zirdum CARSKI REZ

knjiga se može nabaviti kod nakladnika Fondacije Fra Grgo Martić iz Kreševa i u knjižarama u kojima oni distribuiraju

CIJENA JE OKO 10,00 KM

Knjiga Carski rez Ante Zirduma, koju je žiri fondacije Fra Grgo Martić proglasio najboljom u kategoriji književnih radova inspiriranih fra Grgom ili Bosnom Srebrenom, 2010. godine postala i dobitnicom novoutemeljene književne nagrade “Fra Martin Nedić”. Natječaj za nagradu raspisala je Zaklada “Terra Tolis” iz Tolise u Bosanskoj Posavini, a između 24 pristigla djela, Carski rez je proglašen najboljim. Sama činjenica da su dva neovisna i eminentna žirija jednu knjigu proglasili najboljom, traži da se osvrnemo na ovo djelo u kontekstu i konceptu kojega njeguje i zagovara ovaj plodni prozni pisac.

No, prije nego uđemo u analizu ovog romana od 23 000 riječi (romanom se u anglosaksonskom svijetu smatra djelo od minimalno 40 000 riječi) pogledajno naglaske jednog i drugog žirija:
Pisana iz voajerskoga kuta, rukopisom doličnim jeziku vremena na koje se priča odnosi,  nevelika ali i kao takva vrlo iscrpna, rukopis Carski vez autorov je uspio pokušaj zavirivanja u ‘fratarsku škrinju’, i može ga se držati javnim pozivom za nova istraživanja bez potrebe za znanstvenim zamaranjem čitatelja. Takva nepretencioznost i pripovjedna prilagođenost čitatelju najveća je vrijednost ove dobre knjige. (Iz jezika i stila da se prepoznati da je ovaj dio obrazloženja žirija pisao Dragan Marijanović).

Umjetničkim zahvatom Anto je Zirdum u ovome romanu veoma uspješno povijesne elemente pretočio u književnoumjetnički tekst te je time ostvario vjerodostojnu sliku Bosne i života u njoj u devetnaestom stoljeću. Jednostavnost izraza i tragika bosanskoga čovjeka u teškom vremenu turske vladavine u ovome su romanu ujedinjene sa stvarnosnim slojem te je time autor ostvario značajno književno djelo, stoji, između ostaloga, u obrazloženju odluke o dodjeli nagrade žirija zaklade Terra Tolis.

Roman Carski rez je romansirana biografija fra Mije Sučića, prvoga bosanskohercegovačkoga kirurga, drugi ovakve vrste a ukupno šesti povijesni roman ovoga autora.

U njemu Zirdum do kraja zorno manifestira redukcionalizam koji propovijeda. I ne samo to: Zirdum za junaka svoga djela uzima dobrog čovjeka, nekoga tko nije ubio, pobio, pokl'o ili naredio da se umore tisuće i tisuće ljudi da bi ušao u udžbenike povijesti i povijesne romane, već fratra liječnika – za kojega su i njegova braća i narod rekli da je bio dobar čovjek.

Nekoliko prikazivača pokušalo je Zirduma uspoređivati s Andrićem, ali najbolje je tu relaciju definirala doktorica Hanjalić koja kaže da roman ima  hroničarsku vizuru (po kojoj donekle podsjeća na Andrića) i mudro zaključuje: U tako malo, mnogo dobrog je stalo!

Dragan Mučibabić

Advertisements

One thought on “Anto Zirdum CARSKI REZ

  1. Knjigu ponjeo sa sobom na odmor. Jah, paradoksa, iz Holandiej za Jug – “nasu” knjigu. Kao ljubitelj istorijskog romana uzivao. Malo ih moze i zna prenejti sebe u drugo vrijeme, u drugo mjesto. Odlicno. Slazem se da se negdje cijelo vrijeme “osjeca”Andric. Meni to ne smeta, cakstavise, drago mi. Pozdrav.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s