Gligor Kondovski CEREMONIJE BOGU VELESU

 

СценариоЦеремонијата за богот Велес

Sinopsis

Ovo je kratka priča o danasnjem gradu Veles u Makedoniji.

Priča o plemenu Neura koja dolazi iza Karapate. Ostale su samo nekoliko njih. Anestija, Irina i Leka su tri devojke, a Peris, Damjan,  Nikonime i Radik su četiri muskarca. Putovali su do Makedonije preko Mađarske (bježeći od raznih plemena od koji i pleme Huni) te stigli i upoznali pleme u Makedoniji koji su ih dobro prihvatili. Kad su stigli u Makedoniju, posle nekog vremena udomili su se. Na samoj ceremoniji za boga Velesa naljutio se bog Perun, ispustio svoje gromove i pobio pleme, jer je bio ljubomoran. Prica je tragična, ceremonije bogu Veles.

ТЕЛОП:

Племето Неури доаѓа од зад карпатите кој се иселуваат од своите краишта

Останаа само четворица момчиња и три девојки

 

1.ИНТ.(ПОЛЕ ВО БЛИЗИНА НА ДЕНЕШНА БУДИМПЕШТА,УНГАРИЈА).ДЕН

 

Девојките Анестија, Ирина и Лека палат оган како церемонија за божицата Мајка и божицата Лада.

Анестија ги крева рацете

АНЕСТИЈА(Јазик на Неурите)

Прости ни!

Прости ни што те напупштивме од местото каде припаѓаме!

ЛЕКА

Мајко наша,Земјо

Помогни ни да продолжиме со патот и да стигнеме до целтта

2.ИНТ.(ПОЛЕ ВО БЛИЗИНА НА ДЕНЕШНА БУДИМПЕШТА;УНГАРИЈА).ДЕН

Четворицата мажи Перис, Дамјан, Никониме и Радик облечени како волци се приблжуваат околу девојките и почнуваат да танцуваат.

Никониме и Радик со инструменти налик на барабан, тропаат во ритам и прават звуци,се во име на божицата Мајка Земја и божицата Лада.

3.ИНТ.(ХУНИ-ПРОТЕРУВАЊЕ).ДЕН

Доаѓа племето Хуни,и Анестија го насетува нивнотот присуство и наеднаш извикува со звуци препознатливи за нив дека доаѓа непријателот позади нив.

Ја прекинуваат церемонијата и напуштајќи го местото,бегаат.

Застанува племето и  лидерот на Хуните,се нсмевнува саркастично.

ТЕЛОП:

Два дена подоцна

4.ИНТ(ШУМА-ПОСЛЕ ДВА ДЕНА)

Седумината од племето Неури пристигнаа во до една шума.Веќе е ноќ.

Застанува Анестија и ја крева раката како лидер

АНЕСТИЈА(Јазик на Неурите)

Мораме да одмориме!

Веќе е ноќ!

Утре не чека предолг ден

Секој си легна на своја страна покрај дрвјата во шумата

ТЕЛОП:

Две недели подоцна

5.ИНТ.(ПАТУВАЊЕ-ДВЕ НЕДЕЛИ)ДЕН/НОЌ

Патуваат дење и ноќе, две недели

6.ИНТ.(ШУМА-УТРО)ДЕН

Пристигнуваат во Македонија.Навлегуваат во Централниот дел на Македонија и тука пресретнуваат племе со копје во рацете.Анестија застанува пред нив и им покажува знак од богот Перун,изгравиран од камен.

Се врти према нејзините пријатели од нејзиното племе покажувајќи со рацете дека доаѓаат во мир и дека не носат оружје со нив.

Лека стапува напред,еден од племето застанува со копјето пред неа а Лека ги крева рацете нагоре покажувајќи према небото укажува дека се дојдени во мир.

7.ИНТ.(ПРИФАЌАЊЕ ОД ПЛЕМЕТО ВО МАКЕДОНИЈА).ДЕН

Лидерот на племето се појавува напред и дава рака на Анестија и и покажува дека се добредојдени во нивното село.

Анестија оди напред, Лека им дава знак со раката на пријателите од племето дека можат да влезат слободно во селото.

ТЕЛОП:

Две години подоцна,Анестија се омажи за лидерот на Македонското племе и има три деца.Племето Неури убаво се вклопи во заедницата на останатите племиња во селото кое е наречено Велес по богот Велес

8.ИНТ.(СЕЛО)ДЕН

Панорама на неколку племиња кој заедно го градат селото и живеат во заедница веќе две години.Се припрема церемонија за богот Велес.Анестија излегува од дрвената колиба и го повикува своето дете кој  си игра пред колибата.

АНЕСТИЈА(ги повикува децата)

Дарил!

Ајде одиме!

Лека излезе од својата колиба, носејќи мало земјено тавче со масло.Дојде до каменот и го постави во средина, а другите жени околу неа носеа гранки и постепено го потпалуваат оганот.

9.ИНТ.(ЦЕРЕМОНИЈА)ДЕН

Мажите облечени во крзна како волци со копја во рацете го започнаа танцот а жените го палеа огинот и ги кренаа рацете нагоре.

Мажите извикуваа звуци како на волци во ритам со барабан.

10.ИНТ.(ГРМОТЕВИЦИ)ДЕН

Се затемнува небото.Грмотевици и дожд почнаа наеднаш, но племињата беа упорни во церемонијата извикувајќи се погласно и погласно.

Грмотевицата  ги убива сите мажи и жени кои ја правеа церемонијата.Огнот се изгасна и грмотевиците и дождот престанаа.

 

Advertisements

2 thoughts on “Gligor Kondovski CEREMONIJE BOGU VELESU

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s