Anto Zirdum: ELKASTRANDIN KOMPLEKS – DJEVICE

PRVI BH SF ROMAN U NASTAVCIMA

U prologu je predstavljena glavna junakinja Elma S. i trenutak kada se njezin kompleks iz latentnog stanja manifestirao na djelu u činu kastracije muškarca sa kojime je pokušala živjeti kao par. U I. nastavku Elma pred očima stručnjaka, posebno maldog eksperta za elkastrandin kompleks Antoniya G., na samom simpoziju o tom kompleksu, kastrira svoju drugu “žrtvu” i tada se uzbunjuje policija za ćudoređe NGS-a (novog globalnog svijeta). u II nastavku Antonyo i Glavni inspektor za psihotične delikte Eurozone Dario K. pripremaju potragu.

III.nastavak

Prvo, potpuno žensko, tajno društvo u povijesti čovječanstva bila je FEMINISTIČKA ORGANIZACIJA DJEVICA. Ako su ikada muškarci i žene bili istinski ravnopravni, onda je to nastupilo s nastankom Novoga globalnog svijeta. No bila je to bezlična statistička ravnopravnost, projektirana na temelju tzv. ideologije istih trbuha i istih osnovnih potreba muškarca i žene. “Djevice” nisu bile opasne za poredak NGS-a sve dok više nisu željele biti tek ravnopravne, nego i superiorne. Zalagale su se za matrijarhalno uređeno društvo u kojem će žene voditi glavnu riječ, a muškarci, kao bića niže kategorije, radit najteže poslove i služiti samo za čuvanje spermatozoida koje bi davali za oplodnju.
Nitko nije znao tko je Velika Majka, osnivačica društva, ni gdje ona doista živi, ali u vladinim službama za praćenje rada raznih sekta i tajnih društava otkrili su da se dobar dio učenja FOD-a zasniva na učenju Chiare Lubich, utemeljiteljice pokreta fokolarina, sljedbenika marijanskoga kulta negdje na kraju Drugoga svjetskog rata. Najkonzervativniji element toga idiosinkrazijskog amalgama tradicionalnog katolicizma i njezinih vlastitih ideja jest obrana teze o djevičanstvu kao vrhovnoj vrijednosti koja je nadređena braku. Ona je bila za strogo odvajanje spolova na svim razinama, a ne samo u celibatskim zajednicama. Od članova se tražilo da se nauče slušati sugovornika u naročitoj pozi i da se uvijek osmjehuju. Neke od elemenata tog učenja preuzela je i osoba koja je utemeljila FOD, a koje se identitet dobro skrivao pod imenom Velika Majka.
Osnivanje FOD-a bilo je u dobroj mjeri i reakcija na Vladin program optimalne obitelji, u kojem su žene postale objekt koji iznajmljuje svoju maternicu kao najvažniji dio sebe. Najradikalnije “Djevice” zastupale su tezu da je Bog prvo stvorio Evu, a potom Adama, a one najgore bile su za istrjebljenje muškaraca i da se žene razmnožavaju kloniranjem.
Elmu je u FOD uvela Escha, inteligentna crnokosa lezbijka velikih sisa, s kojom se sprijateljila po dolasku u Zürich. Escha joj se dugo nabacivala, a ujedno ju i vrbovala za FOD. Ona je u hijerarhiji bila više nego obična članica, zapravo druga nadglednica osnovne lože FOD-a, koja je djelovala na području Züricha i okolice. Procedura prijama bila je duga i zanimljiva. Svaka loža morala je imati najmanje tri članice da bi funkcionirala. Sastojala se od prve nadglednice, druge nadglednice i asistentice, a one su onda vrbovale kandidatkinje koji su prolazili pripremni period za članicu lože. Inicijacija za kandidatkinju odvijala se u osnovnoj loži, bez nazočnosti regionalne nadglednice koju su zvali gošća, a koja je imala dužnost nadgledati rad ćelija i izravno je odgovarala Velikoj Mami. Elma je prošla inicijaciju za kandidatkinju.
Sve se događalo noću. Zavezanih očiju dovele su je u jednu prostoriju punu cvijeća i umjetnina koje su po zakonu bile opće dobro i trebale biti u muzejima. Tu su je skinule i okupale u posebnoj mirisnoj vodi punoj cvijeća. Sve su “djevice” imale tanku prozirnu togu preko sebe, samo je prva nadglednica bila toplije odjevena i imala je veo preko lica tako da ju se uopće nije moglo prepoznati.
U pratnji druge nadglednice i asistentice prišla je odru, ispod postolja na kojem je sjedila prva nadglednica.
– Časna prva nadglednice naše lože, dovodimo ti djevicu koja želi postati kandidatkinja za članicu FOD-a – reče druga nadglednica.
– Je li osoba nevina?
– Jest.
– Je li osoba upoznata s pravilima i obvezama kandidatkinje? – upita prva nadglednica ozbiljnim glasom starije žene, koji se ne bi dao lako prepoznati kada biste ju sreli u drugim uvjetima jer ga je malo i podešavala svojoj funkciji.
– Jest, časna prva nadglednice naše lože – odgovori druga nadglednica, odnosno njezina prijateljica koja ju je i vrbovala za članicu FOD-a.
– Onda neka ceremonija počne – reče prva nadglednica.
Netko je upalio glazbu i malo prigušio svjetla, a nju su polegli na odar od crvenoga satena. Tada su je druga nadglednica, asistentica i još sedam članica počele lizati po čitavu tijelu, a najviše po erogenim zonama te naizmjenično, svaka vješto i neobično, po onoj “kritičnoj točki”. Tako su je fino i polagano doveli do vrhunca da ni sama nije shvatila kako im je to uspjelo. Cijelu je seansu promatrala prva nadglednica iza vela. Ruke su joj bile pod haljinom pa Elma nije mogla ni pretpostaviti da i ta mirna figura, koju je vidjela iz ležećega položaja, nešto čini, bar dok ju je vidjela. Kada se bura u njezinoj nutrini stišala, članice se opet postrojiše s obje strane odra, a druga nadglednica i asistentica podigoše je i navukoše na nju sličnu togu. što je imala samo drukčiju boju pojasa, koja je otkrivala da je ona samo kandidatkinja.
Ceremonija se i dalje odvijala u tišini uz istu glazbu. Naime, prva je nadglednica malo ustala i podignula svoju haljinu, potom sjela na rub svoga trona, raširila noge, prstima uhvatila svoju mačkicu, otvorila je i pustila da sve članice dođu, poljube je i poližu. Prvo je prišla druga nadglednica, koja je Elmu uvela u ćeliju, da joj pokaže kako će to učiniti, a zatim je ona došla do rupice koje boju više nije mogla dobro razaznati pri tom prigušenom svjetlu. Bila je već dobro vlažna kada ju je poljubila a onda pristupila dobro znanoj radnji… Iako je stalno imala spušten veo preko lica, vidjelo se da prva nadglednica podrhtava svaki put kada joj neka od članica priđe odati počast. Prijem nove članice, iako samo kandidatkinje, bio je velika svečanost na kojoj se uvijek odaje počast utemeljiteljici lože.
Kada su se sve izredale, prva nadglednica spustila je haljinu, glazba je stala a svjetla su se pojačala.
– Je li osoba stekla uvjete za polaganje zakletve za kandidatkinju ? – upita asistentica prvu nadglednicu.
– Jest. Neka se zakune.
Tada je Elma izgovorila tekst koji je morala naučiti na pamet, a koji joj je Escha već prije bila dala na listu papira.
Kakav je inicijacijski postupak kod prijama u članstvo to Elma nikada nije saznala jer se upravo prije nego što se to trebalo dogoditi, ćelija raspala. Vlada je pokrenula svoju kampanju protiv tajnih društava, a posebno se okomila na FOD. (Inspektor Dario imao je tu značajnu ulogu.) Njezina prijateljica, druga nadglednica, nije završila u ludnici samo zato što je prihvatila da uđe u program optimalne obitelji s jednim mladićem kojega je imala radi kamuflaže rada i djelovanja u FOD, a koji je nju volio sve više što ga je ona upornije odbijala.
Ali uspjela joj se javiti i izjadati. Već je bila rodila prvo dijete iz programa optimalne obitelji. Njezin je partner bio sretan, ali ona je često mislila na lijepe dane u FOD-u… Pozivala ju je da je posjeti i ostavila joj je svoju adresu. Raspitivala se o ljubavi između nje i Edija, upozoravala da bude oprezna pri susretima s bivšim članicama lože i slično.

*

U sustav pet kartica svaki je stanovnik Novog svijeta na Zemlji ulazio s osamnaest godina, a ispadao je iz njega samo u dva slučaja: kada umre i kada poludi. Zemaljska je vlada svakoga trenutka raspolagala sa svim podacima važnim za funkcioniranje Novoga svijeta. Znalo se točno koliko u kilogram, ima svake vrsti hrane, koliko ima stanovnika, koliko će se djece roditi, koliko stanova treba napraviti za nove obitelji, koliko se troši pojedinih potrepština, čega bi moglo nestati i, sukladno tome, poduzimale su se mjere da se ukupno bogatstvo rasporedi ravnomjerno na svim distributivnim punktovima NGS-a.
Svi punoljetni radno sposobni stanovnici Novoga globalnog svijeta imali su propisan, na temelju posebne metodologije izračunat, obvezatni fond sati koji su morali ostvariti u jednom danu, jednom tjednu, jednom mjesecu, jednoj godini itd. Sustav nije bio krut glede radnog vremena, ali ako je netko jedan period kraće radio mogao je to i morao u sljedećem nadoknaditi. Dužina toga angažiranja ovisila je o vrsti posla, koeficijentu inteligencije, vrsti stručnosti, spolu, starosti i čitavom nizu pokazatelja na temelju kojih se angažiranost ravnopravno raspodijelila na sve stanovnike Novoga svijeta, a svi su imali istu mogućnost da zadovolje svoje potrebe. No u tom idealnom svijetu potpune ravnopravnosti nije baš sve bilo tako kako se proklamiralo.
Elma to ne bi ni uočila da joj Escha, članica FOD-a nije skrenula pozornost na neke činjenice dok se bavila njezinim zavođenjem i vrbovanjem.
– Zar nisi primijetila da žene iz optimalnih obitelji imaju dvostruko kraće vrijeme od nas i to na istim poslovima, bez obzira što su im djeca već odrasla. I “optimalni muškarci” kraće su angažirani na stvaranju općih dobara.
– Pa što je tu čudno! Optimalna obitelj traži duži boravak roditelja s djecom.
– Da, ali samci i oni koji nemaju optimalnu obitelj, a imaju djecu, zapravo rade više da bi onima u optimalnim obiteljima bilo bolje. Neki su jednostavno ravnopravniji nego li ostali. Ako se slučajno odlučiš udati iz ljubavi, ti i tvoj muž kažnjeni ste zbog toga što se volite i što ne pristajete da vam se genetski inženjering miješa u potomstvo.
– Brak iz ljubavi ili ljubav iz optimalnoga braka? Nisam načistu da je ovo prvo bolje. Moji su se roditelji uzeli iz ljubavi. Danas majka voli mojega oca, ali on nije zadovoljan jer nema muško dijete i na neki je način ponižava kao da je ona kriva. To ti je starinski brak iz ljubavi – odgovori joj Elma, koja se nije dala lako uhvatiti u FOD-ovske sheme u kojima su ravnopravne žene zapravo najveći gubitnici Novoga svijeta.
– Da, ali zar oni moraju biti kažnjeni da duže rade i sporije napreduju od “optimalaca”? – uporna je bila Escha jer je u njoj prepoznavala potencijalnu “djevicu”, a intelektualke njezina ugleda posebno su bile zanimljive FOD-u.
Uz problem diskriminacije, koji je Vlada suptilno provodila, Novi svijet još nije bio tako bogat i perfektan da bi baš svega bilo onoliko kolike su bile potrebe, a bilo je i pojedinaca koji su zadržali navike Staroga svijeta. Željeli su imati više nego što im treba ili što im realno pripada. Željeli su posjedovati, stvarali su zalihe i sl. Takvi su remetili harmoniju Novoga svijeta i proglašavani su ludima. Tada bi bili azilirani i pet kartica životnoga kredita bilo bi im oduzeto. Nekima postupno, jedna po jedna kao upozorenje, a beznadnima sve odjednom.
U cijeloj toj “ravnopravnosti” u zadovoljavanju potreba, petnaestak postotaka bračnih zajednica koje su prihvatile program optimalne obitelji bilo je “ravnopravnije” od ostalih, a luđaci su se uglavnom pronalazili među nepoželjnim kategorijama – samcima, usidjelicama, parovima u neformalnim zajednicama, ljudima s nasljednim bolestima i sličnima.
Elma je kao kandidatkinja FOD-a bila upozorena na karakterističan neugodan zvuk automata, u koji se stavlja neka od kreditnih kartica, kada se kredit ukine i brzo je reagirala. Pobjegla je od vlaka u koji je htjela ući kako je ne bi uhvatili i odlučila se teretnim vlakovima prebaciti do Groznoga gdje je živjela njezina jedina prijateljica na koju se mogla osloniti – Escha.

*

Prljava i umorna, nakon tri dana stigla je do “kuće iz bajke” u Groznom, kakvu su dobivale optimalne obitelji u posebnim iznimno estetski i funkcionalno uređenim naseljima, u kojima naprosto nije smjelo ništa nedostajati. Takva su naselja bila upravo prototipne zajednice Novoga svijeta. Kada su se vrata otvorila ona se nasmiješila svojoj prijateljici, ali ovoj je trebalo nekoliko sekunda da shvati tko je pred njom.
– Elma, nije moguće da si to ti?! – reče Escha kada ju je napokon prepoznala. – Kakva si to? Hajde, ulazi!
– Da, ja sam. Nemoj me ništa pitati dok nešto ne pojedem. Gladna sam kao vuk. Poslije ću se oprati, a onda možemo pričati – odgovori ona i sjede.
Escha joj je pokazala gdje će brzo oprati ruke, a zatim je iznijela jelo pred nju i zgranuto gledala kako guta, kao da nikada nije jela. Ništa nije govorila, samo je pripremila čisto rublje i odjeću u kojoj će se Elma moći raskomotiti, a kad je ova pojela sve što je stavila pred nju, pokazala joj je gdje je kupatilo.
Tek kada je ušla u kadu koja se može naći samo u kućama iz bajki u naseljima za one koji su ušli u program optimalne obitelji, Elma je osjetila olakšanje. Čitav tjedan nije se okupala. Zajedno s prljavštinom, koja se nakupila na njoj dok se vozila prljavim teretnjacima, spao je s nje pritisak koji ima osoba kad je svjesna da je progonjena. Napokon je bila na sigurnom, jer vjerovala je članici FOD-a iako se ta organizacija bila raspala. Vjerovala je u zakletvu koju članice daju da ih ona drži do groba, bez obzira na sve okolnosti koje ih mogu snaći. A odanost prema članicama bila je srž te zakletve, koju ona nije stigla položiti, ali je Escha bila odana zakletvi i u tom Elma nije dvojila, bez obzira što se njezin život bitno promijenio.
Kada je izašla iz kupaonice, sjela je i pogledala svoju prijateljicu (i ljubavnicu) te vidjela kako ona čeka da joj ispriča što se to dogodilo. Nije imala kamo te joj sve potanko ispripovijeda.
– FOD se raspao poslije provale i ja nisam imala nikoga kome bih se mogla obrati – završi ona svoju priču.
– Većina se loža raspala, ali tajne organizacije opstaju i funkcioniraju zahvaljujući upravo tome da u svakoj loži ima jedan član kojega članstvo ne zna, a on njih poznaje. Na tome se zasniva opstojanje tajnih društava i zbog toga se hijerarhija FOD-a nije raspala, samo se njezino djelovanje povuklo dublje u ilegalu, a promijenila su se i pravila zbog novih okolnosti u kojima djelujemo. Po novim pravilima ja nisam prekršila zakletvu što sam pristala da izgubim nevinost, jer se to smatra prilagodbom okolnostima. Ne može biti bolje maske za člana nego da se uključi u program optimalne obitelji. Ja sam sada regionalna nadglednica, a nitko ne bi posumnjao u mene.
– Gdje ti je muž?
– On radi i više nego što treba. Tako ja mogu manje raditi i posvetiti se organizaciji. Prvo dijete iz programa jest muško, a već sam trudna s drugim, ženskim. Poslije toga planira se rađanje dvojajčanih blizanaca. Nije to tako ni loše da imam zdravo potomstvo, ali sve mi se čini da se uz genetsku kontrolu nasljednih bolesti u laboratorijima za selekciju rade i druge stvari. Uz optimalnu obitelj radi se i neka optimalna struktura populacije, samo što se to dosad još nije moglo zamijetiti. Štoviše, očevi nisu uvijek pravi očevi svoje djece, a i s majkama nije sve sigurno. Da nismo poduzeli korake kako bismo iznutra promatrali program optimalne obitelji, ne bismo mogli ni doći do kvalitetnih spoznaja. No za sve treba strpljenja.
– Što možeš učiniti za mene? Ja jednostavno ne znam što i kako dalje – upita je na kraju Elma.
– Nisi ti ni prva ni posljednja koju su proglasili ludom i ukinuli kredite. Mnoge naše članice prošle su to i većina ih je upućena u Zonu sumraka. Nisi ti jedina koja se sjetila da ide tamo. Članstvo FOD-a zaklelo se na pomaganje, a sustav pomaganja uistinu je razvijen pa se ništa ne trebaš brinuti. Reći ću ti adrese i lozinku s pomoću koje možeš mjesecima i godinama postojati a da nisi u kompjutoru centralne banke za kredite. Ali bojim se da ti moraš što prije otići u Zonu sumraka da ne bismo navukli opasnost po cijeli jedva konsolidiran FOD, koji je još u povojima na ovom dijelu Zemlje i djeluje potpuno u ilegali..
– Postoji li neko rješenje da opet uđem u sustav?
– Teško, ali i za to postoji način. Moraš se skrivati u Zoni sumraka dok neka od članica slučajno ne umre, pa ćemo tebi dati njezin identitet. Ali i to funkcionira dok se ne razboliš i ne moraš priložiti genetsku kartu! Za lakše bolesti imamo svoje liječnice, ali u težim slučajevima dolazi do problema. Upravo se radi na infiltriranju našega članstva u ustanove za izdavanje genetskih karata, a virus za ciljano napadanje podataka u centralnom kompjutoru, gdje su pohranjeni svi podaci, već je napravila naša članica. No, to ti već ne bih smjela ni govoriti!
– Koliko mogu ostati kod tebe? Vjeruj mi, veoma sam umorna!
– Sada se dobro odmori, a večeras te šaljem našoj članici koja živi sama. Ne bi bilo dobro da moj optimalni muž primijeti kako se nešto neobično događa u našoj obitelji. Njemu mnogo toga nije jasno, pa mu ne bih zadavala još dodatne brige. Shvaćaš li?
Elma je jedva čekala da se spusti na meki, udobni ležaj. Zaspala je istoga trena kako joj je glava dodirnula jastuk.
Kad se probudila, ponovno je dobro jela, a onda se počela spremati za nastavak putovanja. Ipak, bila je znatiželjna:
– Rodila si dijete. Reci mi što sada misliš?
– Još sam uvjerenija da muškarci i žene nisu ravnopravni. Bol koju žena doživi dok rađa čini je superiornom u odnosu na muškarce. Kada bi vlada ulogu žene i njezine maternice povjerila epruvetama biokemijskih laboratorija, onda bi se moglo govoriti o ravnopravnosti. Ali, epruvete ne mogu do posve zamijeniti maternicu. Muškarci neprestano rade na tome, ali uvijek nešto nedostaje i već se zaključilo da se nikada neće napraviti idealna umjetna maternica. A ako se razmnožavanje odnosno oplodnja može obaviti kloniranjem, onda smo mi neovisne o muškarcima. No, sada moraš poći – reče joj s osmijehom Escha.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s