DRUŠTVO PISACA USVOJILO IZMJENE I DOPUNE STATUTA

Na redovitoj godišnjoj skupštini Društva pisaca BiH održanoj 12.5.2012. u Sarajevu razmatran je i usvojen prečišćeni tekst Statuta Društva, čime je, između ostaloga, pojednostavljen način prijema novih članova, i riješeno pitanje kvoruma za rad skupštine.
Predsjednik Društva Amir Brka je na početku (po izboru radnog predsjedništva u kojemu su pored Brke bili Miro Petrović i Vojislav Vujanović) ukazao na probleme u radu upravnog odbora i naglasio da će obveza UO završiti posao sa imovinom Društva u Crnoj Gori koju se planira prodati, jer nismo u stanju da je koristimo. Nastojat ćemo riješiti i naše financijske probleme, isplatiti novčani iznos godišnjih nagrada za 2010. godinu te naknade žiriju koji je radio u 2009. i 2010. godini. Ako ne riješimo naše financijske probleme sličnu situaciju ćemo imati i ove godine.
Izvješće o radu Društva pisaca u BiH za prošlu godinu, kao i izvješće Nadzornog odbora kojega je pročitao predsjednik Anto Zirdum, usvojeni su bez primjedbi.
Do sada je Upravni odbor Društva imenovao komisiju koja bi čitala djela pisaca koji žele biti članovi Društva, potom je recenzije komisije odobravao Upravni odbor koji je predlagao kandidate za izbor i maksimalan broj za prijem pod uvjetom da svi koji budu primljeni dobiju natpolovičnu većinu glasova članova skupštine. Tako se prošle godine dogodilo da je UO predložio petnaestak kandidata (od 47 prijavljenih u prethodne dvije godine) kojih je trebalo izabrati pet, a u članstvo je primljena samo jedna osoba jer je taj kandidat dobivao natpolovični broj glasova.
Nove izmjene Statuta su prilagođene efikasnijem radu Društva. Predsjedništvo (izvršni organ skupštine) će imati uvid u djela onih pisaca s bh. državljanstvom koji izraze ambiciju da budu članovi ove spisateljske asocijacije.
Društvo pisaca sada broji 161 člana, ali je u Statut ugrađena klauzula koja je se odnosi na reviziju svake dvije godine članstva u Društvu pisaca BiH, odnosno svi članovi Društva će podlijegati provjeri aktivnosti u Društvu, između ostaloga i tako da će biti brisani iz članstva oni članovi koji, bez opravdanih razloga, dvije godine ne prisustvuju sjednicama Društva.
Na Skupštini je danas usvojen i okvirni Plan rada za 2012. godinu, a u toku ove godine Društvo pisaca aktivno će se uključiti u vraćanje zgrade Društva u njihovo vlasništvo nakon deset godina, jer je sada Društvo pisaca BiH praktično bez adrese.
Planirano je i obilježavanje 60-te obljetnice izlaženja časopis “Život” što je značajno ne samo za ovo društvo nego i za književni život u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s