Milenko Županović- CORPUS CHRISTI

Svake godine u istom periodu , na dan Svete Marte od Ribeltema, iznosi se najveća relikvija španskog grada Las Nieves, ostenzorij sa svetinjom , u procesiji se nalazi skoro cijeli grad, ona vodi do statue svetice na samom brdu, vjernici nose na rukama kovčege sa sveštenicima koji se nalaze u njima, na kraju same procesije, molitva na brdu i relikvija se vraća u crkvu, koja se nalazi u centru grada, među ostalim crkvama koje ima više hiljada.

Jednog dana pojavio se neznanac , odjeven samo u jednu bijelu haljinu, bos , nije razgovarao sa stanovnicima, činilo se kao da ne zna njihov jezik.
Hranio se plodovima voćaka , i spavao pored statue svetice, neko bi mu donio nešto da pojede ili je on nekad lovio ribu.
Ali problemi su se pojavili kada je u tom inače toplom kraju , nastupila oštra zima, neznanac se nije htio skloniti u ničiju kuću , već je tražio sklonište u centru grada , dok je silazio niz brdo , rukama je dodirnuo žbunje koje je bilo zaraslo i trnje mu se zarilo u ruku, krv je kapljala po sniježnim pločama grada, on je tumarao od jedne crkve do druge dok se nije zaustavio kod jedne crkve , rukama je prigrlio njen zid, ona je bila zaključana.

Toplota se širila njegovim tijelom, nešto iz crkve je grijalo njegovo tijelo, i on je tako prespavao noć, zagrljen uz zid crkve.
Jutro je donjelo sunce i snijeg se počeo topiti, on je otišao do svog brda da uzme neku voćku.

Zima nije htjela lako odustati, sledeća noć je bila još hladnija, on je otišao u centar grada da pronađe crkvu , ali kako će je naći među hiljadama ?

Hodao je sve brže , dok nije počeo trčati , vrtjeti se u krug , već je gubio snagu , kada je primjetio krvavi otisak njegove ruke na zidu crkve i tada je bio spašen.
Na njegovim prstima se nalazilo trnje još od prošle noći , plakao je od sreće i tako je zaspao, u daljini se mogla čuti pjesma vjernika , zvona crkve su se oglasila.
Kada je svanulo tijelo neznanca je ostalo ukočeno, tijelo su mu odnjeli u kovčegu na rukama, kroz grad , svi su plakali, neznanca su pokopali odmah pored statue svetice.
Ostenzorij sa svetinjom, trnom iz krune Isusa Spasitelja je plakalo i taj plač je odjekivao praznom crkvom, a na njenom zidu je bio krvavi otisak .
Trn zariven u prste neznanca bio je prekriven snijegom, procesija se odvijala gradom .

One thought on “Milenko Županović- CORPUS CHRISTI

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s