REFESTICON – REGIONALNO ZAOKRUŽENJE

Fantastična književnost (u žanrovskom smislu)  koja se još uvijek tretira kao književnost izvan glavnih književnih tokova, nekim svojim neobičnim putovima povezuje i reprezentira stvaralaštvo i stavraoce, i osvaja čitatelje, jer današnji čovjek zasićem senzacijama koje život sam po sebi donosi a mediji nameću, napraosto vapi za ficionalnim, a fikcionalnost se se najzornije manifestira upravo u ovoj vrsti književnosti. Festivali i konvencije fantastične književnosti, bez obzira što bi po nekoj logici velikih brojeva trebali da izrone iz većih kulturoloških središta, ovaj put  su svoja izrišta našli u manjim kulturološkim središtima kao što je Pazin, pa se raširili prema Zenici, Kruševcu i napokon stigli i u Crnju Goru, točnije u Bijelo Polje gdje je ovih dana završen prvi regionalni festival fantatične književnosti REFESTICON.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Svaki od navedenih festivala objavljuje godišnju zbirku priča na zadanu temu, a koje prispiju na natječaj, a onda se te zbirke sa pojedinih festivala predstavljaju na svim ostalim festivalima i konvencijama. Uz to na istima se predstavljaju i značajnija ostvarenja u ovom žanru koja se pojave između dva festivala i autori značajni za pulsiranje u ovom žanru.

Ove godine su to Anto Zirdum pionir BH SF priče, Adnadin Jašarveić rodonačalnik BH epske fantastike te Milisav Popović, autora prve knjige epske fantastike o mitskim bićima Crne Gore. Ovaj mladi književnik već je dobio nekoliko prestižnih nagrada, kako na regionalnoj tako i na međunarodnosj književnoj sceni.

Kuća bjelopoljskog pjesnika Rista Ratkovića je jedan od najljepših prostora za kulturna događanja u gradu. Tu je upriličena promocija antologije priča iz slavenske mitologije „Slavin poj”, koju je priredio bosanskohercegovački književnik i antologičar Anto Zirdum u kojoj je zastupljeno 26 autora sa B-H-S-C govornog područja među kojima dvoje autora iz Crne Gore: Slavka Klikovac i Dragić Rabrenović kao i nekoliko autora crnogorskog podrijetla.  Povodom 110 godina od rodjenja Rista Ratkovića, pjesnika i autora prvog modernog crnogorskog romana „Nevidbog”, o njegovom stvaralaštvu govorio je doc.dr Draško Došljak sa Katedre za crnogorski jezik i južnoslovensku književnost na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. Književno djelo Rista Ratkovića nastalo je od 1927. godine i prve poeme „Mrtve rukavice” i „Legijatan”, do posthumno objavljene zbirke pjesama „Sa Orijenta” 1955.godine. Došljak je naglasio da “Ratkovićev osoben stvaralački postupak, organizacija jezičkog izraza, inventivnost i sloboda, sa opet snažnim pečatom nadrealizma i drugih modernih književnih orjentacija nudi brojne mogućnosti za osvetljavanje i tumačenje njegovog djela sa različitih aspekata.”

džeko 2

Poseban doživljaj je bio otvaranje izložbe akademskog slikara Džeka Hodžića, sa ciklusom “Mitske slike” od kojih je jedna našla mjesta i na naslovnici prvog Bjelopoljskog zbornika “Nevidbog”. Ovaj nesvakidašnji događaj (rijetko se u malim mjestima događaju izložbe slika velikog formata, i međunarodno afirmiranih autora, čiji rad je valoriziran iz perOLYMPUS DIGITAL CAMERAa najznačajnijih likovnih kritičara) izazvao je ushićenje kod publike, a sam autor iskazao je neobičnu radost što je gost festivala u svome rodnom zavičaju.

One thought on “REFESTICON – REGIONALNO ZAOKRUŽENJE

  1. U rubrici “O žanru i književnosti” objavljen je tekst ” Dani Patrika Bejtmena ” Ratka Radunovića. Članak je u podgoričkim Vijestima objavljen 2011. godine povodom 20 godina romana “Američki psiho” Breta Elisa.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s