PROZNI PRVIJENAC JASMINE H. HANJALIĆ

foto skamenjeniPrikaz Zbirke kratkih priča „Skamenjeni“ Jasmine Hanjalić, Zalihica, 2013.

Zbirka priča  SKAMENJENI  djelo je  u kome nam autorica  donosi priče fantasičarske provenijencije i sve su doista priče i pravom smislu te riječi od tri  do pet  kartica.

Autorica se primarno bavi fenomenom ljubavi i svime što uz nju ide, ljubomora, taština, fatalna ljubav, zaljubljenost, vijernost i nevjerstvo, ponos i dostojanstvo, sebičnost i nesebičnost, ali i negativnim refleksijama određenih karaktera koji uriču, proklinju.

Prokletstvo je zapravo osnovna nit u kojoj se prepliću, prelamaju, slamaju nesreće izazvane nerealiziranim ljubavima prekinutim ljudskim strahovima i slabostima i socijalnim obzirima, nemogućnostima da se nadvladaju okolnosti. Autorica svojim pričama aktuelizira jednu arhaičnu svijest, duh nemoći pred prolaznošću, i zapravo nam podastire kulturološke temelje duha netolerancije, i osvjetljava nemoralnost nesnošljivosti, nevijerstva i nevjerovanja, nesposobnosti oprosta koje su ukorijenjene u plemenskoj svijesti koja još uvijek živi zavučena u planinske klisure brdovitog Balkana, a osobito na potezu između Bjelašnice i Prokletija.

Čak i kada problem prenese u svijet vila kao polubožanbskih bića, pa i među same bogove nekog starog panteona, i tamo, možda još djelotvornije, isplivaju nezadovoljstva nemogućnošću da se dvoje bića ucjelove sukladno svome stvarnom potencijalu, usljed uzusa i kodeksa, pravila i propisa, uspostavljenog poretka i ćudoređa propisanog od određenih autoriteta.

Žanrovski se njezine priče kreću od nadrealističnih, preko fantastičnih, a u nekima ima proplamsaja i znanstvene fantastike, naslonjene na mitologiju najčešće slavensku ali i na perzijsku i ilirsku. Priča Čuvarkuća stambene jedinice je u znanstveno fantastičnom diskursu, i na najjezgrovitiji mogući način, u tipiučno short story formatu, Jasmina nas upućuje na moguću negativnu utopiju, a sličnom temom bavi se i Josip Mlakić u romanu Planet Fridman, samo na oko 360 stranica. Jasminina priča ima poruku i pouku gotovo istu kao navedeni Mlakićev roman, i to je zapravo legitimira kao vrsnog pripovijedača, pisca koji traži najkraći put do čitateljeva srca a preko srca do razuma.

Zbirka priča SKAMENJENI, pravo je osvježenje za književne sladokusce različitih ukusa i toplo je preporučujem za čitanje jer ona ima i poruku i pouku, ali i autentičnu finoću pripovijedanja koje je na tragu suvremenog koje nije podleglo pomodnim trendovima priča iz virtualne sfere.

Anto Zirdum

2 thoughts on “PROZNI PRVIJENAC JASMINE H. HANJALIĆ

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s