ODRŽANA IZBORNA SKUPŠTINA DRUŠTVA PISACA U BIH

Književnik Dževad Karahasan novi je predsjednik Društva pisaca BiH, koji će tu funkciju obnašati u četverogodišnjem mandatu. Odlučili su to članovi Društva pisaca u BiH na redovitoj izvještajno-izbornoj skupštini održanoj 22. 3. 2014. godine u Sarajevu, koja se u pravilu održava mjesec dana kasnije, ali zbog ostavke bivšeg predsjednika Amira Brke skupština je organizirana mjesec dana prije.
Za predsjdnika skupštine Društva izabran je Ibrahim Kajan, koji je i predsjedavao Skupštinom.
Za poziciju predsjednika Društva pisaca u BiH biralo se između dva kandidata – Dževada Karahasana i Vojislava Vujanovića. Skupština je predložila na listu i Željka Ivankovića, ali on nije prihvatio kandidaturu i svoj glas dao Karahasanu.
Uz predsjednika skupšina je sa liste od 10 kandidata izabrala i šest članova predsjedništva a to su: Mirsad Bećirbašić (Sarajevo), Šimo Ešić (Tuzla), Mujo Musagić(Sarajevo), Marija Fekete Sullivan(Sarajevo), Nikola Vukolić (Banja Luka) i Anto Zirdum(Vitez).
U Nadzorni odbora Društva izabrani su: Franjo Bratić, Šefik Fiko Daupović i Fahrudin Kučuk,.
Karahasan je u pismu članovima društva, s obzirom da objektivno nije mogao prisustvovati skupštini, kazao da svoj rad kao predsjednika društva vidi prije svega u obnavljanju duha razgovora, te svijesti o tome da je „sagovornik uvijek imanentno prisutan u našem iskazu.“
„Književnost se ostvaruje u jeziku, a jezik možemo imati za sebe samo onda kada ga dijelimo sa drugima. Zato je književnost razgovor sa društvom i kulturom u kojima djelo nastaje. Razgovor sa svojim prethodnicima“, kazao je Karahasan.
Novi član predsjedništva društva Anto Zirdum, govoreći o programu rada za ovu godinu, navodi da će društvo organizirati tradicionalne događaje kao što su Sarajevski dani poezije, književne tribine i dodjela godišnje nagrade, ali se mora okrenuti i novim projektima, te preko pisaca u dijaspori više aplicirati prema europskim fondovima za razne projekte.
„Nadam se da će se razbiti neki stari modeli djelovanja, jer je društvo došlo do granice, kada je trebalo da potone. Glavni problemi su organizacija, prostor i finansije, a imali smo i problema sa lošom strukturom – istakao je Zirdum.
Skupština je usvojila i Izvještaj o radu za 2013. godinu, izvještaj Nadzornog odbora sa pregledom prihoda i rashoda za 2013., te okvirni Plan za 2014. godinu.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s