Anto Zirdum: VILAMA KOSA SPORO RASTE

Vile posestrime eonima su čuvale bistrinu vode Neretve ispunjene srećom kakvu imaju oni što znaju uživati u žuboru modrozelene valovite simfonije. Barem su one tako mislile.
Nu, jednoga dana Prenko s Prenja zagleda se u Lelu s Lelije, a i ona se zagleda u njega. Ni njihovi roditelji nisu imali ništa protiv njihove ljubavi tako da se između njih nije ništa ispriječilo osim snažne i duboke vode stiješnjene Neretve. Tri je dana trebalo svatovima jahati okolo, da bi preko mosta došli do djevojčine kuće. No, mladić je bio odvažan i silan, svoje mlade željan, te on s najboljim drugovima, koji imahu snažne konje, odluči nimalo plitku rijeku pregaziti.
Čula to vila s istočne strane pa javlja onoj sa zapadne strane što se sprema. Zabrinute su što svatovi hoće vodu zamutiti i rijeku oskrnaviti.
– Kako će mo seko draga ove čudne svatove odvratiti?
– Kada svatovi zagaze u rijeku mi trebamo biti u vodi i naše kose konjima obmotati oko nogu.
– Tako je. Ako konji ne mognu hodati i plivati svatovi će se podaviti.
Imao mladić druga koji je slučajno ču što vile zbore. Odmah obavijesti mladoženju i poče ga odgovarati od toga da pregaze rijeku. Nisu svi bila za odustajanje.
– Slušaj pobro – odlučno će mladoženja. – Imam ja rješenje. Svi će mo potkovati konje, ali nećemo savinuti čavle, nego oštre vrhove ostavite da vire vani.
Odvažni mladići to i učiniše.
Vile su kose omotale oko čavala i zapetljale se te nisu sputale konje nego sebe. Konji ih tako nemoćne izvukoše na drugu obalu.
Mladići skočiše s konja i ošišaše do glave i bez ikakve druge kazne pustiše.
A kud im je trebala veća kazna. Posramljene one su šutke otišle na svoje stijene. Ipak su pretjerale. Stale su na put snažnoj ljubavi koja ne poznaje prepreke i granice. Ostale su nijeme i takve će biti sve dok im kosa ne poraste. A vilama kosa sporo raste.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s