PRIČE U BIJELOM S TAMNE STRANE SIVILA

price u bijelomPrikaz knjige Jasmine Hanjalić: PRIČE U BIJELOM

Priče u bijelom su druga zbirka priča Jasmine Hanjalić a iz samog naziva se da nazrijeti da su to priče iz doktorske ruke i liječničke vizure. Petnaest priča od kojih je jedanest short storry, a tek četiri su klasične priče koje također ne prelaze pet kartica, oslikavaju nam ovu autoricu kao pisca kratke forme, snažne angažirane životne priče, kakvih u životu liječnika svakako ima na pretek. No, Jasmina Hanjalić nije puki zapisivač priča koje je život napisao, nego autor koji to koristi da bi u kratkom blijesku pera oslikao one situacije koje nose poruku i pouku, koje nas tjeraju da se zamislimo.

Moja komšinica ima AIDS, prva priča u ovoj zbirci svakako će nas odmah uhvatiti u ralje znatiželje, pobudit će u nama praiskonski strah od neizlječivih bolesti i svakako nam predstaviti spisateljsko majstorstvo ove autorice, koja priča jednu mučnu priču na sasvim klasičan način, a onda na kraju zaokret. U jednoj rečenici i poruka i pouka iza koje ne možete ostati ravnodušni. Efektni kraj otvara mnoga pitanja koje sebi danšnji čovjek mora postaviti kao napr: s kime HIV pozitivne osobe mogu voditi ljubav bez rizika da partnera zaraze? U ovoj priči otkrivamo da to mogu činiti s već zaraženima. No, ova priča otvara problem da to netko čini upravo da ne bi ostao sam stigmatiziran, da bi imao partnera u svome jadu… Doista priča koju vrijedi pročitati.

U priči DUG autorica zapravo spaja dvije short storry u jednu prilično otužnu priču o pedofiliji, u kojoj se zapravo govori o nečemu što bi naš narod nazvao Božja pravda. Silovana učenica postaje liječnica i poslije dugo godina, u ratu, napasni profesor donosi svoju ranjenu djevojčicu u ratnu ambulantu i moli da se njegovo dijete spasi, ali tu se nije moglo ništa učiniti i da je doktor bio na licu mjesta. Tek kada se sve to završilo ona prepoznaje profesora… Izrazila je sućut ali mi nije pružila ruku, a onda se retroaktivno u drugom dijelu opisuje zašto. Mnogi autori bi priču kronološki postavili, ali Jasmina Hanjalić u prvi plan stavlja kaznu kao Božju pravdu, a tek onda zločin koji je ostao zataškan jer učenica nije imala hrabrosti da to ikome kaže (a nije imala ni kome) a istina bez svjedoka uvijek se može proglasiti laganjem.

I u priči MALA PORUKA autorica dva slična doživljaja, dvije sudbine, prvo majke, a onda, kao da se radi o usudu žene, i kćerke, povezuje u jednu priču o ljubavi i ljubomori, o pravu na izbor i na neminovnosti koje to pravo nosi, donosi u jednoj priči. Sama struktura priče, njezina dvodijelnost, pokazuje autora koji gradi složene strukture, reducirane na samu bit problema i tako postiže jedno zaokruženje, ucjelovljenje estetičkih tvorbi koje eto nazivamo pričama.

U priči SUOČAVANJE autorica stvar promatra iz vizure pacijenta neke majke koja je izgubila sina pa i sama svisne od tuge i bola… ostavljajući djevojčicu da odrasta s tom traumom.

U priči OD SLUŠATI DO ČUTI Jasmina sada donosi vrlo angažiranu priču o ulozi liječnice kao majke, poglavito o odgovornostima samohrane majke. I tu je ona u ovim okvirima nešto kraće klasične priče, zapravo onih uradaka koji u ovoj knjizi zaslužuju najbolju ocjenu, i koji su, po mom skromnom sudu i presudile priliko dodjeljivanja nagrade Fondacije za izdavaštvo F BiH.

No, ni short storry u ovoj knjizi nisu tek reducirano svođenje na lijepozvučnu anegdotalnost, i one završavaju ili se premeću u pitanje na nove odgovore, efektnim završecima priča.

Tek, sa pričom S DIPLOMOM DO KRAJA, o kojoj se priča zapravo o doktrorskoj diplomi njezinoga amidže, ova knjiga je doista opravdala naziv PRIČE U BIJELOM, koje su uvijek u borbi na onom polju gdje bijelkasti tonovi prelaze u tamnije, i možda koji korak više u tamnoj strani sivila, ali s pogledom prema svjetlosti bjeline.

Jezgrovitost, jasnost izraza i efektno zaokruživanje čine ovu angažiranu literaturu, punu ironijskog otklona spram svakonevice, prijemčivom i pitkom mada priče često imaju opor ukus.No one nikada nisu bez pouke u poruke i to ih čini životnima, suživljenima s ovodobnom stvarnošću i vrlo uvjerljivo se uklapaju u književni univerzum i senzibilitet nove generacije čitatelja.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s