Dopredsjednik Društva pisaca u BiH Edin Konjhodžić

Na izvanrednoj skupštini Društva pisaca u BiH, održanoj 25. 7. 2015. u Sarajevu izvršene su izmjene Statuta vezane za funkciju podpredsjednika društva koju raniji Statut nije prepoznavao, a da bi se rad Predsajedništva učinio operativnijim, (predsjednik Dževad Karahasan često je odsutan iz Sarajeva).

Na ovu funkciju izabran je novi član predsjedništva Edin Konjhodžić,  koji je, kako to obrazloži Dževad Karahasan na redovitoj skupštini, relevantan i sposoban za konkretiziranje i unaprijeđenje svih planova rada Društva.

Edin Konjhodžić, rođen je u Sarajevu 1974. godine, gdje je završio osnovno i srednje školovanje. Studije germanistike završio je u Sarajevu i Beču. Dobitnik prestižne Herderove stipendije Bečkog Univerziteta za 1999. godinu i član redakcije “Odjeka” od 2001. godine.

Živi i radi u Sarajevu kao profesor njemačkog jezika i književnosti.

Rječnik robova (Vrijeme, Zenica, 2003.) mu je prva knjiga. U “Rječniku robova” Edin Konjhodžić se pokazuje ozbiljnim imenom u okviru evropske književnosti iz Bosne i Hercegovine.

Također je izabran i novi predsjednik Skupštine društva prof. Nenad Tanović te dva člana Predsjedništva: Goran Karanović i Almir Bašović.

Za urednika časopisa Život imenovan je Zilhan Ključanin i uredništvo, a izvršeno je imenovanje organizacijskog odbora i programskog savjeta 54. Sarajevskih dana poezije.

Skupština je jednoglasno usvojila odluku da Godišnja nagrada Društva pisaca ostane kao godišnja u obje kategorije (Predsjedništvo je predložili da to bude bienalno jer naprosto ne možemo osigurati novčani dio nagrade) a da novčani iznos uopće ne bude u prvom planu tj. da se dodjeli koliko bude bilo moguće (neki su predlagali da to bude simbolično 1 KM).

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s