O PRIČAMA Larise Softić Gasal

iz knjige IGRA (poezija i nekoliko kratkih priča)

 IGRA

 

LARISA Gasal je teorijski tj. sa stajališta književne teorije duboko prodrla u tajnu suvremene priče, jer se njezin doktorat referira na Kratku priču u zemljama okruženja i recentnu svjetsku priča u kojemu se ona bavi uporabom  novih književnih tehnika suvremene proze koja podrazumijeva preplitanje različitih modernističkih postupaka s postupcima naslijeđenim kako iz epohe realizma tako i iz cjelokupne književne tradicije od antike do naših dana.
No, u svojoj prvoj knjizi, koja je pretežito knjiga poezije, ona praktično demonstrira pisanje suvremene priče. Nije to veliki opus, svega tri priče,(u međuvremu se pojavilo još nekoliko priča koje se mogu pronaći u elektronskim medijima) ali ona zorno demonstrira ono što sam ja propovijedao u manifestu redukcionalizma a vezano je za suvremenog čitatelja koji je obrazovan i kojemu ne treba naširoko objašnjavati ono što je jasno i poznato nego poticati na zajedničko promišljanje nekog segmenta kojega je autor uočio i apostrofirao kao predmet svoje priče.
Suvremena priča, ova kratka, pa tako i Larisina, odiše tehnikom parafraziranja, uvrtanja strukture, a u pravilu je isječak koji dijagnosticira, dapače secira nedovršene frustrirane i zbrkane duše te odiše  rovarenjem  po svojim zabludama. Larisa Gasal uz sve to, u vrlo malo riječi, nemilosrdno, do detalja secira se isječke koji trebaju da  daju dijagnozu nekog šireg problema, nekog globalnijeg plana kako bi taj zanimljiv, upečatljiv, paradigmičan detalj stavila na svoje mjesto u kolopletu ONEOBIČAJENE STVARNOSTI  (TAKO SE ZAPRAVO ZOVE I NJEZINA KNJIGA ODNOSNO ISTRAŽIVAČKI RAD KOJEGA JE OBJAVILA KAO STRUČNO-TEORIJSKU KNJIGU)
Njezina prva priča naslovljena je kao: UTOPLJENICI . To je priča od1276 riječi, a  klasične priče od 9000 znakova ispričane su sa oko 2000 riječi.
U NJOJ ONA POKAZUJE DA JE POTPUNO SVJESNA VAŽNOSTI PRVE REČENICE U PRIČI ODNOSNO O ZNAČAJU BRZOG ULAŽENJA ČITATELJA U PRIČU. Iz slijedećega primjera se to najbolje vidi.
Troje je godinama proganjalo fra Antin um. Njezine riječi dok ga je na obali jezera molila da se razodjene i kroči ka žednom tijelu koje je gorjelo u slavu njihove ljubavi. Njezine ruke kojima je sama sebi stavljala konop oko vrata na čijem drugom kraju je bio težak kamen. I njezine oči u kojima se i kroz prkos vidjela nada da će on skinuti habit i skočiti za njom.
Poslije ovoga nitko neće odustati od čitanja priče, a to je zapravo najbolja preporuka za ovu novu pripovjedačku pojavnost na BH književnoj sceni koja svoj izraz traži u suvremenom pripovjedačkom izrazu i sudeći po prvim uradcima da se naslutiti da se radi o autorici koja će to, svoje, pronaći i tek nas iznenaditi…

S predstavljanja knjige  16. 10. 2015. u 19, 00 u Gradskoj biblioteci Travnik

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s