U Zadru dodjeljene književne nagrade „Goran Bujić“ i „Donat“

162

 

Hrvatsko književno društvo – ogranak Zadar dodijelilo je 28. 11. 2016. godine književnu nagradu “Goran Bujić – književnici novinari“, koja je lani dodijeljena po prvi puta, a nosi ime po uglednom zadarskom pjesniku  esejisti, kritičaru i novinaru, u više kategorija – za mlade, za autore iz Hrvatske i autore izvan Hrvatske.

Za nagradu “Goran Bujić – književnici novinari”, predloženi su Miljenko Dujela, Žarko Milenić i  Vasil Tocinovski, za nagradu Goran Bujić – književnici novinari – Mladi, predloženi su: Matej Škarica, Valentina Mlađen i Erni Gigante Dešković, a  za nagradu Goran Bujić – književnici novinari – Izvan Hrvatske, predloženi su: Jasmina Hanjalić iz BiH, Zoran Ilić iz Srbije i Petko Šipinkarovski iz Makedonije.

Prvo mjeto  za područje Hrvatske pripalo je redatelju, novinaru, putopiscu Miljenku Milku Dujela. U kategoriji mladih prvo mjeto osvojila je Valentina Mlađen. Od autore izvan Hrvatske prvo mjeto osvojila je  Jasmina Hanjalić.

Osim nagrade “Goran Bujić” u Zadru su uručene i nagrade “Donat”, ustanovljene u čast Sv. Donata, zaštitnika Zadra po kome se zove i čuvena zadarska crkva.

Nagrada “Donat” za životno djelo pripala je pjesniku Anti Sikiriću, a nagrade za književni doprinos Žarku Mileniću (Brčko/Moskva), Anti Zirdumu (Vitez) i Zoranu Iliću (Beograd).

Prdsjednik Hrvatskog književnog društva ogranak Zadar Nikola Šimić Tonin je u svome obrazloženju istaknuo ulogu mostova koje svojim angažiranjem grade dobitnici ovog priznanja za poseban književni doprinos.

Žarko Milenić je izjavio da ova nagrada ima specifičnu težinu jer dolazi iz Zadra, grada kulture i obrazovanja koji je ustanovio najstarije sveučilište u Hrvatskoj i koji ove godine obilježava 60 godina Rusistike pri Filozofskom fakultetu u Zadru.

Jasmina Hanjalić je povodom ovog priznanja izjavila da je za svakog stvaraoca koji se kani baviti umjetnošću veliki podstrek, posebno jer je riječ o priznanju koje stigne izvan sopstvene zemlje i to od desetočlanog žirija uglednih književnih i kulturnih djelatnika u Hrvatskoj koji su birali od 107 nominiranih kandidata.

Anto Zirdum je izjavio da utemeljenje jedna ovakva nagrade svakako je u funkciji da se smanje jazovi i zatrpaju opkopi koji su posljednjih decenija iskopani između malih kultura, malih jezika (ako se uopće radi o jezicima) i malih državica i da je zato s radošću primio ovu nagradu.

Uz dodjelu nagrada u Gradskoj knjižnici Zadar, predstavljena je i knjiga izabranih novinskih kolumni Gorana Bujića “Bez naslova”, objavljenih u Zadarskom listu, koju je priredio predsjednik Hrvatskog književnog društva, ogranak Zadar Nikola Šimić Tonin

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s