TRI KRALJICE U BIJELOM POLJU

Bijelo Polje, 7 i 8. juni 2019.

Projekat Westaern Balkan Foundation „Tri kraljice“, održan je u Bijelom Polju, Crna Gora, u okviru programa Festivala fantastične književnosti „Refesticon“.

Domaćini su organizirali Okrugli stol o kraljicama koje predstavljaju neizbrisivi dio identiteta, stotinama godina potom, naroda u BiH, Crnoj Gori i Srbiji. Takođe su postavili prigodnu izložbu ilustratora Luke Joksimovića u muzeju, organizirali prezentaciju projekta, dodjelu nagrade Zlatni zmaj i maskenbal za mališane „Tri kraljice“.

O kraljici Katarini, kraljici Mari, te carici Milici govorili su direktor lokalnog muzeja Žarko Raičević, historičari Ikbal Cogo i Boban Šestović, te književnici Marijan Mašo Miljić i Adnadin Jašarević. Nisu se koncentrirali samo na historijske činjenice već i na viševjekovni uticaj ovih snažnih žena na potonje generacije, te, općenito, na savremenu percepciju njihovih uloga i osobnosti. Program je održan u JU Muzej Bijelo Polje.

Projekat WBF-a „Tri kraljice“ predstavljen je u galeriji Centra za kulturu Bijelo Polje. O ciljevima projekta i narednim aktivnostima govorili su Dragić Rabrenović, direktor Lokalnog javnog emitera Radio Bijelo Polje i Adnadin Jašarević, direktor JU Muzej grada Zenice.

Zlatni zmaj, nagrada festivala, uručena je Frančesku Versu i Adnadinu Jašareviću.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s