PRIČE KOJE SU UŠLE U UŽI IZBOR ZA NAGRADU “MARKO MARTINOVIĆ CAR”

Na natječaj je pristiglo 36 priča od 35 autora. (jednu je autor koji je poslao dvije te jednu povukao). Zbog nepridržavanja propozicija o broju karaktera 7 priča je diskvalificirano,  a jedna je diskvalificirana jer je već objavljena. Žiri je vršio prosudbu 27 priča prema Pravilniku za dodjelu nagrade koji propisuje neovisno ocjenjivanje svakog člana eurovizijskim sistemom bodovanja.  Tako je izlučeno  10 priča koje su ušle u širi izbor. Jedan član žirija se povukao kada je vidio da njegovom favoritu druga dva člana nisu dali ni jedan bod.  Pravilnikom je propisano da žiri vrši usuglašavanje u slučaju da više priča bude izjednačeno. U procesu usuglašavanja  je nesmotrenošću narušeno pravilo anonimnosti za jednog autopra a taj član žirija je obavijestio autoricu, prošlogodišnju pobjednicu, i ona je povukla svoju priču, zahtijevajući da se to javno objavi što evo i činimo. Nekada se dogodi da se neke priče odmah izdvoje po bodovima, a ove godine se dogodilo da imamo veći broj priča ujednačene kvalitete, što svakako otežava rad svakom prosudbenom povjerenstvu.

Pravilnik predviđa da žiri mora izlučiti prvu drugu i treću nagradu tj. da nema dijeljenja nagrade.  U pravilu se odabir vrši među 5 priča koje su prema bodovima u najužem izboru, a to su ove godine bile slijedeće priče (po abecednom redu šifre):

ŠifraNaziv priče
Albižanin MEĐUVREME
Daninoć DODIR NEBA
Plutonij  POSLJEDNJE PISMO PJERU
 Reanimator umaPISMO OCU 
Slavonac10  KRAĐA S POTPISOM  

Trenutačno se vrši usuglašavanje zbog izjednačenih bodova a pobjednici će biti javno obznanjeni 19. 9. 2020. na samoj dodjeli nagrade.

Molimo autore da nikako na društvenim mrežama ne objavljuju kako su oni u najužem izboru do dana dodjele nagrade.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s